Aktualności

Jak dobrać wino do potraw kuchni włoskiej/francuskiej/hiszpańskiej itp.

Decydująca rola win w kuchni włoskiej

Dobrać odpowiednie wino do potrawy to więcej niż po prostu zwrócenie uwagi na kolory – białe wino do białego mięsa, czerwone do czerwonego. Przede wszystkim powinniśmy skoncentrować się na połączeniu różnych smaków. Jeśli dobrze opanujesz to umiejętność, każdy posiłek stanie się niezapomnianym wydarzeniem kulinarnym. Włosi znani są z miłości do dobrego jedzenia, a wino jest nieodłącznym elementem każdego obiadu czy kolacji.

Podstawowa zasada, jaką obierają Włosi, to lokalność. Wybieraj wino pochodzące z tego samego regionu, co potrawa. Na przykład, jeśli planujesz przysmak z Toskanii, optuj za winem z tego samego obszaru. Ta zasada wynika z faktu, że potrawy i wina wyprodukowane w tym samym regionie są często są ze sobą w zgodzie – pod względem smaku, charakteru i tradycji.

Wyraziste połączenie francuskiej kuchni i wina

Francja to kraj, który słynie z doskonałych win, zarówno białych, jak i czerwonych. Oznacza to, że oferta win jest bardzo szeroka i zróżnicowana, a co za tym idzie istnieje wiele możliwości ich połączenia z konkretnymi potrawami. Autorzy francuskich kulinariów najczęściej polecają dobieranie wina do potraw na zasadzie harmonii lub kontrastu.

Stosując zasadę harmonii, powinniśmy dopasować wino do dani tak, aby jednak intensywność smakową posiłku i trunku. Z kolei jeśli chodzi o zasadę kontrastu, polega ona na łączeniu produktów, które mają przeciwne sobie cechy. Przykładem może być tu połączenie świeżego sera koziego z winem sauvignon blanc, które swoją kwasowością przełamuję tłustą strukturę sera. https://winoland.com/sklep/wino-francuskie/

Wino i kuchnia hiszpańska – parada smaków

Kuchnia Hiszpanii jest tak różnorodna, jak jej wina. Hiszpańska tradycja kulinarne obejmuje wszystko od lekkich przystawek (tapas) do wykwintnych krewetek w czosnku czy pieczeni z sarny. Dlatego, niezależnie od tego, co stanowi składnik dania, zawsze można znaleźć do niego odpowiednie wino.

Przykładowo, do sycących i intensywnych w smaku ostryg czy małży świetnie pasuje musujące wino cava. Zaś w sytuacji, gdy na talerzu króluje paella, warto rozważyć wybór czerwonego wina Rioja. Bogactwo hiszpańskich smaków win pozwala na eksperymentowanie z różnymi połączeniami, dając jednocześnie gwarancję niezapomnianych doznań dla naszych kubków smakowych.